Prosty placek rabarbarowy
Oczywiście jak co roku prawie przegapiam najlepszy czas na ścinkę własnego rabarbaru , ale tym razem coś udało się wydobyć . Jak już wytargałam z cienistego zakątka ogrodu , gdzie nawet koty nie zaglądają , moje cenne rabarbarki to niestety stwierdziłam z przykrością że wile tego nie ma i na kompocik nie starczy ale na placek jak znalazł . Tak więc do kuchni , ukręciłam , upiekłam i nawet wyszedł 😉
Składniki :
- 3 szklanki mąki – czubate
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 5 kropli olejku śmietankowego
nadzienie :
- pęczek rabarbaru – średni
- 1 torebka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
Rabarbar obieramy ze skórek , kroimy na kawałeczki , posypujemy cukrem waniliowym , mieszamy . Jajka rozbijamy i oddzielamy osobno żółtka i białka . Żółtka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę , dodajemy do nich powoli mąkę, proszek do pieczenia , olejek śmietankowy , mleko i roztopiony – przestudzony tłuszcz . Białko ubijamy na sztywną pianę i powoli tym razem mieszamy już łyżką ,dodajemy do ciasta mieszając do połączenia składników . Wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia ( ta ilość wystarcza na mniejszą kwadratową formę ) .
Wierzch ciasta posypujemy rabarbarem i cukrem . Wstawiamy do piekarnika lekko podgrzanego i nastawiamy na 160 C , pieczemy około 30 -40 minut , najlepiej kontrolując ciasto patyczkiem , czy nie jest w środku surowe . Gotowe , placek rabarbarowy , jest pyszny i taki wiosenny 😉