Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad
Ruskie paluszki to pyszny obiad , na dodatek bezmięsny . Nie ważne czy jesteście wegetarianami , czy lubicie mięso , jeśli lubicie ruskie pierogi to danie, na pewno Wam zasmakuje . Moi chłopcy najchętniej szamali by je codziennie 😉 Nawet w takie dni jak dzisiaj , kiedy połowa rodziny złapała grypę żołądkową , a druga połowa z obawą czeka kiedy dostanie ją w spadku .. 🙁 Cóż nie zawsze jest miło i kolorowo są w roku dni, kiedy człowiek ma przesrane i to dosłownie … 😉 Lepiej zmieńmy temat i przejdźmy ponownie do pysznych, ruskich paluszków . Z zewnątrz kruche w środku delikatne , idealne paluszki do wykorzystania zamiast tradycyjnych ziemniaków . Czy też jako dodatek do barszczu Wigilijnego . Nadają się także jako zimna przekąska , chociaż nam najlepiej smakują na gorąco , prosto z patelni 😉
Składniki :
- 3 gotowane ziemniaki
- 1 kostka tłustego twarogu
- 6-7 pieczarek
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 łyżeczka cukru
- sól , pieprz do smaku
Cebulę i pieczarki drobno kroimy , podsmażamy na smalcu . Studzimy , doprawiamy solą , pieprzem i blendujemy na średnio zwartą masę . Ziemniaki przepuszczamy dwukrotnie przez praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju na złoty kolor z obu stron.Serwujemy na gorąco z sosem czosnkowym…mniam 😉 Smacznego !
Nie wiedziałam jeszcze takie przepisu 🙂 Jestem bardzo ciekawa smaku! Muszę spróbować 🙂