Sałatka brokułowo pieczarkowa , prosta i zdrowa
Sałatka brokułowo pieczarkowa , to doskonałe danie na burzowe , ciężkie dni . Kiedy powietrze można kroić nożem , a pot spływa nawet po d… 😉 Tak jest w tym tygodniu i nie powiem ,żeby była to moja ulubiona pogoda … na pewno nie . Dzieciory także marudzą ,apetyt zjeżdża do zera , kiedy nie ma czym oddychać z powodu dusznego powietrza . Taka sałatka jest wtedy, całkiem niezłym rozwiązaniem , szczególnie mocno schłodzona , prosto z lodówki . Ma tylko jedno ale , z uwagi na dość sporą ilość czosnku , lepiej spożywać jeśli nie wybieramy się między ludzi , a na przykład planujemy zapolować na wampiry .. 😉
składniki :
- 6-7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mały brokuł , także ugotowany w lekko osolonej wodzie
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 zwykłej
- 5-6 świeżych pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- mały pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 1 kubek gęstego , greckiego jogurtu
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz do smaku
Jajka obieramy ze skorupek , przekrawamy na ćwiartki . Brokuł rozczepiamy na małe różyczki , chyba ,że zrobiliście to przed gotowaniem co jest bardziej wygodną opcją , gdyż szybciej się ugotuje . Cebulę siekamy drobniutko , pieczarki kroimy w plastry , a kukurydzę odcedzamy z zalewy .
Wszystko układamy w salaterce naprzemiennie , przesypując kukurydzą , siekaną cebulą i koprem . Jogurt mieszamy z miodem , wyciśniętym praską czosnkiem , solą i pieprzem do smaku . Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i odstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby się schłodziła . Można także wymieszać ale wtedy mniej apetycznie wygląda 😉 Smacznego !