Sałatka ryżowa z tuńczykiem i ananasem curry
Sałatki to zawsze sprawdzony sposób na urozmaicenie posiłków w ciągu dnia , lub lunch do pracy i to bez znaczenia , czy z tuńczykiem , czy z marchewką 😉 Ta sałatka jest jedną z naszych ulubionych , jak ktoś lubi lekko ostre słodkawe smaki , to także się w niej zakocha . Prosta w wykonaniu , wymaga jedynie odrobiny cierpliwości w odcedzeniu składników z zalew , żeby nie zaczęła pływać . Czasami używam jej do nadziewania plastrów wędzonego łososia , także smakuje ciekawie , ale to już kwestia kombinacji i inwencji oraz indywidualnych upodobań .. 🙂
Składniki :
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1,5 szklanki ryżu białego
- 1 słoik selera w zalewie ( nitki – 250 ml )
- 1 por ( tylko biała część )
- 1/2 puszki ananasa w syropie ( plastry )
- 1 mała czerwona papryka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczka curry
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki ( lub mniej jeśli wolimy łagodne )
- sól do smaku
Ryż gotujemy wg przepisu z opakowania . Odstawiamy do wystygnięcia , ja czasami zlewam zimną woda jak makaron i zostawiam na sicie . Seler wykładamy na sitko ( przepłukujemy wodą ) ,do tak przygotowanego selera , dodajemy tuńczyka i posiekany ananas , pozostawiamy na sitku około 1 godziny ,żeby porządnie odsączyły się wszelkie sosy , zalewy i płyny . Pora kroimy bardzo drobniutko , wkładamy do miski , dodajemy ryż i posiekaną czerwoną paprykę oraz pozostałe składniki ,które już powinny się dostatecznie odsączyć .
Dokładamy majonez , ketchup , curry, czosnek ostrą mieloną paprykę , czosnek , sól do smaku i wszystko dokładnie mieszamy , zwracając uwagę , żeby tuńczyk ładnie się rozprowadził w sałatce ( co robi się praktycznie samo 😉 ) . Gotowe można podawać , ale najsmaczniejsza jest po godzinnym pobycie w lodówce lub na drugi dzień 😉