Sałatka śledziowa. Bardzo prosta i pyszna
Sałatka śledziowa to u nas obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole. Ta wersja jest najbardziej podstawowa, prosta i mega pyszna. Zgodnie z regułą, że czasami mniej – znaczy więcej 😉 Niewiele składników, mnóstwo smaku i szybkość wykonania to zdecydowanie to, co każdego roku przemawia za tą pozycją. Polecam spróbować jeśli nie znasz, bo naprawdę warto 😉 Nie narobisz się, a efekt będzie wspaniały.
składniki:
- 1 wiaderko śledzi solonych, około 0,4 kg po odsączeniu
- 1 duże, słodko-winne jabłko
- 1 duża cebula żółta
- 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( średniej wielkości)
- 2 kiszone ogórki dość duże lub 3 mniejsze
- 1/2 soku z cytryny
- 1 duża łyżka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- sól do smaku
dodatkowo:
- koperek do podania
Śledzie odsącz z zalewy, umyj w zimnej wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz papierowym ręcznikiem, pokrój i przełóż do miski. Następnie dodaj do niej cały sok z cytryny, cukier i pieprz. Wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia posiekaj cebulę, pokrój jabłka, ziemniaki i ogórki kiszone. Ogórki warto też odsączyć ręcznikiem papierowym, wtedy sałatka nie będzie puszczać wody, stojąc w lodówce.
Osobiście bardzo tego nie lubię jak zaczyna „pływać”.. Dołóż śledzie, majonez, chrzan, dopraw solą do smaku, wymieszaj dokładnie i ponownie odstaw do lodówki na około godzinkę. Schłodzona i posypana obficie koperkiem, smakuje najlepiej 😉 Sałatka śledziowa, prosta i pyszna gotowa 😉 Smacznego!
Takiej sałatki nie znałam akurat na święta ją zrobię dziękuje:)