Sałatka z paluszków surimi, fasolki i kukurydzy
To szybka awaryjna sałatka ,dobra na nagły nalot gości lub rodziny . Na powitanie teściowej można coś dodać w ramach inwencji własnej 😉
Skład :
- 1 opakowanie paluszków surimi
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 0,5 puszki kukurydzy
- 0,5 słoika ogórków kartuskich ( marynowane o słodkim posmaku )
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka od zupy diabelskiego ketchupu ( lub ognistego -generalnie dopalacza 😉 )
- 0,5 łyżeczki od herbaty czosnku granulowanego
- mały pęczek natki pietruszki , sól do smaku, 1 mała biała cebula
Fasolkę otwieramy ,wylewamy na sitko i płukamy pod bieżącą wodą ,żeby pozbyć się śluzowatego sinego sosu . Osuszamy i wrzucamy do miski , kukurydzę odsączamy i dorzucamy do fasolki . Ogórki ,cebulkę i natkę drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników ( posiekane ogórki warto docisnąć papierowym ręcznikiem, żeby odciągnąć nadmiar soku -sałatka nie będzie „pływać” ). Dorzucamy majonez ,ketchup , sól , granulowany czosnek i mieszamy . Paluszki surimi kroimy w małe plasterki dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy ostatni raz ,tak ,żeby się nie rozpadły ..Gotowe 😉