Schab nadziewany z morelami w curry
Schab ze śliwką był poprzednio , wiem 😉 ale ten schabik jest jego bratem , więc musiał się pojawić zaraz jako następny 😉 Tym bardziej ,że zazwyczaj jak już robię na święta ,to oba , bo moje dzieciaki jak to braciszkowie, mają odrębne gusta, jeden lubi morele , drugi wprost przeciwnie , woli śliwki 😉 Te schaby są z ubiegłego roku ( zdjęcia , nie mięcho 😉 ) w tym , niestety dopiero zaczynam myślenie , co by tu..upichcić 🙁 Schab z morelami generalnie robi się tak samo prosto jak ten ze śliwką , ma tylko inną nutkę smakową , nieco bardziej orientalną dzięki przyprawie curry . Delikatnie słodkawy , doskonale sprawdza się zarówno na zimno jak i na ciepło , a do tego bardzo smakowicie wygląda 😉
Składniki ;
- 1,5 kg schabu ( oczywiście mona mniejszy lub większy 😉 )
- 200 g suszonych moreli bez pestek
- 2 płaskie łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól do smaku
Schab jak zawsze płukamy , oczyszczamy z wszelkich zbędnych elementów – błon . Osuszamy papierowym ręcznikiem i robimy nacięcie w jego środkowej części , niezbyt duże , takie na szerokość dużego noża i nie na wylot ( tylna ścianka powinna zostać zamknięta ) . W nacięcie wkładamy morele wymieszane z 1/2 łyżki curry , lekko dopychając . Jeśli mamy bardzo ,twarde morele , warto je namoczyć we wrzątku przez około 20 minut zanim użyjemy ich do nadziewania . Wierzch schabu nacieramy pozostałą ilością curry , czosnkiem , miodem i solimy do smaku . Owijamy w folię aluminiową , dość ciasno . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 120 C przez około 80 minut – po tym czasie wyłączamy piekarnik , ale schab pozostawiamy w nim jeszcze przez 20 minut . Gotowe , można podawać na gorąco lub na zimno . Doskonały nawet pokrojony w plastry i zatopiony w galarecie . Smacznego 😉
Bardzo smakowicie się zapowiada Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
ALe ładnie wygląda ))