Schab z patelni grillowej po meksykańsku
Ostatnio , często trafiam na promocję schabu . Tak więc oczywiście skuszona ceną , nabyłam trochę tego szlachetnego mięsa . Cóż z nim począć, na pewno kotlety schabowe , ale tez niezłym pomysłem jest zrobić go na grillowej patelni 😉 Ten przepis powstał na bazie meksykańskich przypraw i polskich kubków smakowych 😉 Moje chłopaki zatwierdzili zgodnie przepis i już po pierwszej degustacji łapki poszły w górę 😉 Co przy tych marudach nie zawsze jest oczywistym .Polecam , szybka , pyszna potrawa nieco inna niż tradycyjny kotlet w panierce i o to chodzi 😉 Przepis można wykorzystać także na tradycyjnym grillu węglowym lub gazowym . Na tym drugim wychodzi szczególnie smaczny 😉
Składniki :
- 0,5 kg wieprzowego schabu bez kości , może być gorszej jakości, czyli ten z odrobiną tłuszczyku , będzie przez to bardziej soczysty 😉
marynata :
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki , mielonej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego chilli ( w łagodniejszej wersji , użyjcie ostrej papryki )
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka octu winogronowego jasnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku ( około 1,5 łyżeczki , płaskiej )
Schab płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry średniej grubości . Najlepiej nieco grubsze od tych jakie robicie na kotlety schabowe 😉 Każdy rozklepujemy tłuczkiem , ale także nieco grubiej niż normalnie . Składniki na marynatę przekładamy do miseczki , mieszamy . Powstałą marynatą pokrywamy mięso , dokładnie z obu stron i wstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia , mocno rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej kawałki schabu po około 2 minut z każdej strony ( w zależności od grubości ) . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami ,świetnie pasuje do ziemniaczanej tortilli i salsy pomidorowej. Smacznego !