Schab ze śliwką w przyprawie korzennej
W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło jak i na zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się uda 😉
Składniki :
- 1,5 kg schabu ( można mniej 😉 )
- 200 g wędzonych śliwek bez pestek ( lub suszonych )
- 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
- można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii ale nie trzeba 😉
Schab płukamy , oczyszczamy z wszelkich błon i innych paskudztw . Teraz najważniejsza rzecz , nacinamy, bardzo ostrym nożem sam środek mięsa , ale nie do końca ,tak żeby tył pozostał zamknięty . Nacięcie nie powinno być zbyt szerokie , bo farszu będzie za wiele . Wędzone śliwki mieszamy z 1 łyżeczką przyprawy pięciu smaków i wkładamy do środka schabu , lekko ubijając . Schab z wierzchu solimy , nacieramy czosnkiem pozostałą przyprawą pięciu smaków i pieprzem oraz miodem . Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 120 C piekarnika na 80 minut . Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim schab jeszcze około 20 minut . Po tym czasie jest gotowy do spożycia . Świetnie smakuje z sosem śliwkowym lub pieczeniowym a na zimno , na kanapki jak znalazł ..mniam 😉 Smacznego !