Schabowe poduszki po flamandzku
Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko , taki ot pomysł jednego dnia 😉 Ostatnio schab jest w bardzo przystępnej cenie , więc warto sięgnąć po ten właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 grube plastry schabu ( około 2 cm )
- 10 pieczarek
- 1 biała papryka
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki
- 4 łyżeczki czerwonego pesto
- 1 mozzarella
- sól , chilli do smaku
dodatkowo :
- 2 jajka
- bułka tarta do obtoczenia
- smalec wieprzowy do smażenia
Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy na odrobinie smalcu , na złoty kolor , doprawiając solą do smaku . Jak już zmiękną i się zrumienią dodajemy słodką , mieloną paprykę i podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do ostygnięcia . Każdy plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli .
Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby mozzarella dała radę się rozpuścić . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !