Schabowe poduszki po flamandzku

5/5 - (31 votes)

Schabowe poduszki po flamandzku

Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko , taki ot pomysł jednego dnia 😉 Ostatnio schab jest w bardzo przystępnej cenie , więc warto sięgnąć po ten właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane 😉 

Składniki na 4 osoby  :
  • 4 grube plastry schabu ( około 2 cm )
  • 10 pieczarek
  • 1 biała papryka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki
  • 4 łyżeczki czerwonego pesto
  • 1 mozzarella
  • sól , chilli do smaku
dodatkowo :
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • smalec wieprzowy do smażenia

Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli  . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno  Czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy na odrobinie smalcu , na złoty kolor , doprawiając solą do smaku . Jak już zmiękną i się zrumienią dodajemy słodką , mieloną paprykę i podsmażamy jeszcze minutkę , odstawiamy do ostygnięcia . Każdy plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli .



Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby mozzarella dała radę się rozpuścić . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *