„Słoneczne” placki z cukinii i kapusty
Placki „słoneczne” to placki z cukinii, kapusty i marchewki z odrobiną słonecznej kurkumy . Jak wiadomo kurkuma jest zdrowa i powinno się ją jadać jak najczęściej . Poprawia odporność, samopoczucie, dodatkowo ma piękny taki właśnie słoneczny kolor , którym chętnie dzieli się z potrawami 😉 Smak tej przyprawy nie jest nachalny , więc doskonale sprawdza się nawet w takich z cukinii i marchewki . Mój młodszy syn jest wielkim amatorem placków ,tak więc goszczą u nas nader często w różnych kombinacjach 😉 Ma to swoje zalety , wreszcie wciąga warzywa bez marudzenia 😉
Składniki:
- 2 ziemniaki
- kawałek kapusty, najlepiej młodej
- 1 młoda cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego )
- 2 marchewki , dość duże
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz biały do smaku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką . Marchewkę obieramy i tak jak cukinię ścieramy na grubych oczkach . Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , tak samo cebulę , także przecieramy na drobnych oczkach . Kapustę ścinamy na mandolinie , najcieniej jak się da .Dodajemy roztrzepane jajko , mąkę , kurkumę , miód , sól , pieprz do smaku .
Mieszamy do uzyskania gęstej , lepkiej masy . Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju do czasu , aż obie strony będą apetycznie złociste i chrupiące . Podajemy na gorąco , takie prosto z patelni , tylko odsączone chwilkę na papierowym ręczniku , żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Smacznego !