Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką
Cukinia to wielce uniwersalne warzywo , można z niego zrobić prawie wszystko. Dżem , pastę,pasztet,zapiec, nadziewać,smażyć , panierować i gotować… Nieskończona ilość kombinacji . Ten przepis jest prościutki i szybki do wykonania . Doskonale nada się na danie obiadowe , jeśli dorzucicie grzanki lub ryż . Może stanowić , także pyszną kolację , to już zależy od Was 😉
Składniki :
- 2 małe cukinie , takie wielkości ogórka szklarniowego , jeszcze bez wykształconych nasion
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 łyżki klarowanego masła
- 200 ml kremówki
- 1 łyżka miodu ( ja używam z mniszka )
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy dla koloru
- 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonych ziaren kolendry
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, biały pieprz do smaku
Cebulę obieramy , kroimy w piórka , podsmażamy na maśle , razem z wyciśniętym praską czosnkiem . Cukinie , przekrawamy na pół , po czym kroimy w plasterki , można oczywiście inaczej 😉 Dokładamy do cebuli i podsmażamy . Mieszamy delikatnie , żeby cukinia się nie rozpadła . Dodajemy kolendrę, miód , ocet , doprawiamy solą i pieprzem ,kurkumą , smażymy jeszcze chwilkę . Jak cukinia zacznie robić się miękka , wlewamy śmietankę i podduszamy , około 5 minut , dokładnie tyle , ile potrzeba ,żeby sos samoczynnie się zagęścił 😉 Teraz już tylko obficie posypujemy siekaną pietruszką , mieszamy . Gotowe , serwujemy na gorąco z czosnkowym pieczywem lub ryżem . Smacznego !