Smażone udka z patelni , prosty , pyszny obiad
Czasami to co najprostsze i zapomniane , bywa najbardziej lubiane 😉 Tak jest z tym daniem . Smażone udka z patelni , to po prostu smażone mięso z brokułem , cebulą i odrobiną przypraw . Jest genialne w swej prostocie i mega smaczne . Doskonałe do ryżu , ziemniaków , pure, kuskusu , kaszy , cokolwiek położycie obok , na pewno się nada . Do tego wykonanie zajmuje około 30 minut co nie jest bez znaczenia w dzisiejszym zabieganym świecie 😉 Zdrowe , kolorowe , nic tylko wcinać 😉
składniki :
- 0,5 kg udek bez skóry i kości , filety
- 1 średni brokuł
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego ketjap manis , słodkiego ( lub zwykły, sojowy jasny plus łyżeczka cukru 😉
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ( lub harissy w proszku , ostatnio jest w sklepach i jest świetna jak ktoś lubi ostre dania 😉 )
- sól , odrobina chilli lub pieprzu do smaku
Udka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Oczyszczamy z wszelakich tłuszczyków i kroimy na duże kawałki . Umieszczamy w misce , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , sos ketjap manis , sól ,chilli do smaku , odstawiamy na godzinę do lodówki . Brokuł dzielimy na różyczki , a cebule siekamy w piórka . Pieczarki w średniej grubości plasterki . Teraz na niedużej ilości tłuszczu , podsmażamy kawałki kurczaka , aż się mocno przypieką .
Dorzucamy cebulę i pieczarki i ponownie smażymy na dużym ogniu , aż się zrumienią , co jakiś czas mieszając . Na koniec wsypujemy brokuły , odrobinę solimy , zmniejszamy ogień , smażymy delikatnie mieszając od czasu do czasu około 6 minut . Brokuły nie mają być rozmiękłe , tylko lekko chrupiące . Gotowe . Serwujemy na gorąco , prosto z patelni najlepiej z ryżem lub kuskusem 😉 Smacznego !
Wygląda bardzo smacznie.