Smażony, panierowany camembert
Smażony ser camembert , to bardzo prosty , a jednocześnie , niezwykle spektakularny pomysł na obiad, kolację czy przystawkę. Trudno przejść obojętnie , wobec chrupkiej panierki i wylewającej się z niej lawy pysznego sera 😉 Może nie jest to danie dietetyczne ale na pewno , warte grzechu i zjedzenie go raz , na jakiś długi czas , nikomu nie zaszkodzi . Za to rozpieści ,Wasze kubki smakowe i Was samych 🙂 Polecam !
Składniki na 4 osoby :
- 4 sery camembert , naturalne
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Sery odwijamy z papierków . W miseczce roztrzepujemy jajka , na drugą wysypujemy bułkę tartą . Camembert obtaczamy jak kotlet schabowy z tym ,że wykonujemy to dwukrotnie , żeby zwiększyć grubość panierki . Czyli najpierw w jajku , potem w bułce i ponownie w jajku i znowu w bułce . Tak przygotowane krążki , smażymy na rozgrzanym , dość głębokim , oleju , z obu stron . Podajemy natychmiast , na gorąco . Doskonałym dodatkiem jest żurawina , borówka lub dżemy czereśniowe , wiśniowe z dodatkiem chilli . Polecam to proste danie . Smacznego !