Spolszczony „Gyros” w bułce

5/5 - (18 votes)

Spolszczony „Gyros” w bułce

Gyros to doskonała potrawa na weekend , jeśli chcemy ciut poleniuchować . Prosty w wykonaniu , smaczny a do tego nie ma w domu nikogo , kto by go nie lubił . Ten przepis jest taką lekką profanacja dania , bo do wykonania użyłam schabu wieprzowego 😉 Cóż akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne 😉 Ale podczas przygotowywania i spożywania posiłku żaden ortodoksyjny Grek nie ucierpiał 😉 Polecam to danie i nie ważne z jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone 😉 Niedzielny schabowy, tyle że inaczej 😉 

Składniki  na 4 -5 osób :

  • 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól , chilli do smaku
  • olej do smażenia
bułki :
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml )
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
sos czosnkowy :
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka – najlepiej świeżo zmielonego pieprzu
  • sól  do smaku
dodatkowo :
  • ketchup ognisty
  • 1 mały ,świeży ogórek
  • 1 pomidor
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula

Wszystko z listy sos , mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzło .Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną .  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C , bez termoobiegu , przy włączonej górnej i dolnej grzałce . Po upieczeniu bułki zostawiamy do ostygnięcia .  Schab pozbawiamy wszelkich błon i tłuszczy , skrawamy bardzo ostrym nożem w cieniutkie kawałki .



Mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa , czosnkiem , solą ,chilli  i 1 łyżką oleju . Odstawiamy na godzinę . Po tym czasie, mięso krótko smażymy na bardzo rozgrzanej patelni . Dosłownie do momentu kiedy tylko przestanie być surowe . Bułki przekrawamy na pół , nie docinając do końca , tak żeby utworzyły książkę 😉 Na każdej połówce kładziemy pokrojoną sałatę lodową ,smażone mięso , sos , ketchup , plastry ogórka , pomidora i krążki cebuli . Zamykamy i gotowe można od razu wcinać 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Spolszczony „Gyros” w bułce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *