Steak z tuńczyka – proste,szybkie
Jak zawsze ciekawa świata i nowych smaków , nie była bym sobą , gdybym nie spróbowała nowości . Steaki z tuńczyka to nowość w naszych sklepach , o której kiedyś , można było pomarzyć , tak jak o wycieczce do Chin . Tej ostatniej sobie nie kupie niestety , finanse w tym roku padły tak, że szkoda gadać , ale steak czemu nie ? Popędziłam do Biedronki po moje tuńczykowe odszkodowanie, za brak wycieczki oraz pusty portfel i przyrządziłam sobie pyszną wyżerkę . Tym większa rozpusta ,że w domu nikogo dzisiaj, poza moim kochanym psem nie było , chłopcy na wyjeździe, babcia u koleżanki , mąż w rozjazdach ..ach jaka cudowna cisza .. 😉 Powiem tylko , że to był świetny pomysł – tuńczyk jest pyszny 😉
Składniki :
- 1 steak z tuńczyka – głęboko mrożony
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Steak wyjmujemy z opakowania i rozmrażamy , na talerzyku w lodówce – najzdrowiej i nie puści wody . Do głębokiego talerza wlewamy sos sojowy , dodajemy cukier , ostrą paprykę i obtaczamy w tej marynacie tuńczyka . Solimy , ale bardzo delikatnie bo sos sojowy jest słony .
Pozostawiamy na 2 godziny w marynacie Smażymy na rozgrzanym oleju , na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony , jeśli ktoś lubi mocniej wysmażony niż na zdjęciu , zwiększamy czas smażenia o 3 minuty . Zdejmujemy z patelni , polewamy sosem który na niej pozostał . Gotowe , można dodać placki z cukinii , słodki sos chilli lub po prostu co ,kto, lubi 😉