Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej
Surówka ” Tęczowa” z czerwonej kapusty pekińskiej , to bardzo prosta przystawka do obiadu . W tym roku po raz pierwszy , natknęłam się w sklepie na czerwoną pekinkę , z ciekawości od razu kupiłam . Smak identyczny jak u zielonej odmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść 😉 Zimą zawsze cenię sobie , kolorystykę potraw im bardziej kolorowe ,tym bardziej poprawiają humor domownikom , co o tej porze roku , kiedy szaro za oknami , jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz 😉
Składniki :
- 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być 😉 )
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 ogórki korniszony
- 1 mała cebula
- 1 duża marchewka
sos :
- 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego ( około 200 g )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę
- roztarta w palcach , szczypta suszonych liści kolendry ( lub świeżych , ja nie miałam )
- 1 łyżeczka , ostrego ketchupu
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- sól , pieprz do smaku
Kapustę pekińska szatkujemy , drobniutko , cieniutko na mandolinie do warzyw . Ogórki konserwowe i cebulę , także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach , marchew i odcedzoną z zalewy kukurydzę .
Składniki na sos , mieszamy razem z jogurtem , wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego . Smacznego !