Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa
Łatwa i szybka surówka o smaku lubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa 😉 Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także wegetarian , cudownie uzupełni każde danie obiadowe . Nic skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu 😉 Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka .
Składniki :
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 ogórka szklarniowego , świeżego
- 1 czerwona cebula
sos :
- 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól , pieprz do smaku
Kapustę , szatkujemy drobno i cieńko . Kukurydzę odsączamy z zalewy , dodajemy do kapusty . Cebulę kroimy drobniutko , ogórka na nieco większe kawałki – plasterki . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i także kroimy na kawałki . Warzywa mieszamy ze sobą w misce . Składniki na sos łączymy ze sobą w misce (oczywiście czosnek wyciskamy praską ) , przelewamy do sałatki . Mieszamy , odstawiamy na 10 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała przystawka obiadowa , do tego jakiś kotlecik lub szaszłyk i…kulinarne niebo otwarte 😉 Smacznego !