Surówka z marchewki i pora
Bardzo prosta propozycja do dań obiadowych , szczególnie dobra zimą , kiedy warzyw pod ręka jest mniej . Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś cytryna zazwyczaj gdzieś tam w kuchni są . Szybka w wykonaniu , da się ją zrobić nawet w ostatniej chwili . Doskonały dodatek do dań rybnych , kotletów itp . Polecam , jako doskonałe źródło witamin , które będzie pomocne nawet w walce z zimową grypą. W końcu witaminy , to lepsza odporność organizmu , a żadne suplementy nie są w stanie równać się z tymi z natury 😉
Składniki :
- 5 średniej wielkości marchewek
- kawałek – biała cześć pora ( nie za duży około 10 cm długi 😉 )
- 2 jabłka również średniej wielkości – najlepiej słodkie , np. Szampion
- 1 łyżka majonezu ( płaska )
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól , pieprz biały do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Warzywa myjemy i obieramy , jabłka również . Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ( jabłko i marchewka zachowają apetyczny kolor ) . Następnie drobniutko siekamy pora , dodajemy do pozostałych składników . Przyprawiamy , solą , pieprzem , cukrem , dokładamy majonez , jogurt i całość mieszamy . Odstawiamy na około 20 minut do przegryzienia się składników . Podajemy jako przystawka do obiadu , można też samodzielnie – jak , kto lubi 😉 Smacznego !