Surówka z młodej kapusty z cukinią
Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka 😉 Pasuje idealnie ,młoda , słodkawa , nie nachalna w smaku . Idealna jako dodatek do równie pysznej młodej kapusty . Doprawiona świeżym koperkiem , pietruszką i odrobiną innych ziół , będzie świetnym dodatkiem do każdego obiadu . Tym razem kapustę i pora sparzyłam , zabieg ten powoduje ,że por nie jest gorzki a kapusta ma delikatniejszą konsystencję 😉 Polecam , szczególnie teraz , kiedy warzyw jest pod dostatkiem .
Składniki :
- 1/2 małej główki świeżej kapusty
- 1 mała cukinia -wielkości ogórka szklarniowego
- 1 dość duża marchewka
- 1 średni pomidor
- kawałek pora , taki około 10 cm
sos :
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki octu winnego -białego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki czosnku , wyciśnięte praską
- 1 płaska łyżeczka soli
- posiekane natki koperku i pietruszki ( po 1 łyżeczce )
Kapustę szatkujemy , pora kroimy cieniutko . Przekładamy oba warzywa do miski , zalewamy wrzątkiem , po minucie odcedzamy . Odstawiamy do wystygnięcia . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach , tak samo cukinię , tylko ścieramy ze skórką . Dodajemy do kapusty i pora , dokładając pokrojonego pomidora . W małej miseczce łączymy składniki na sos , polewamy nim warzywa . Lekko ugniatając mieszamy całość , aż do uzyskania jednolitego smaku . Warto spróbować i doprawić , pod siebie , gdyż każdy lubi inny poziom słodyczy , kwasku lub soli 😉 Podajemy jako dodatek lub przystawkę do mięs , smażonych serów itp .Najlepiej zrobić ją , pół godziny przed podaniem , żeby przeszła przyprawami – będzie smaczniejsza . Smacznego !