Sycylijska potrawka z kurczaka
Sycylijska potrawka z kurczaka to genialnie prosty i smaczny obiad. Gęsty aromatyczny sos pomidorowy gra tu pierwszy plan , do tego zioła i soczyste udka bez kości i skóry .. Poezja , a dodatkowo dość niskokaloryczne i zdrowe . Polecam taki posiłek na upalne dni . Potrawka doskonale daje się odgrzewać , nie tracąc nic na jakości , a to sprawia ,że można ją przygotować nawet dzień wcześniej . Uwielbiam takie dania , które ułatwiają życie 😉
składniki na około 3 osoby:
- 0,5 kg udek bez kości i skóry
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 4 łyżki gęstej pasaty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów , płatki
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego , zmielonego rozmarynu
- 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól , ostra papryka do smaku
dodatkowo :
- oliwa do smażenia
- świeża bazylia do posypania
Udka płuczemy pod zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku i podsmażamy na oliwie . Jak się mocno zrumienią dodajemy siekane szalotki ,i wyciśnięty praską czosnek . Smażymy jeszcze chwilę , do momentu aż szalotka zmięknie i się lekko podsmaży . Dodajemy pomidory z puszki , passatę i wszystkie zioła oraz cukier i ocet balsamiczny . Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku , dusimy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , aż mięso zmięknie . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami obficie posypaną świeżą bazylią . Smacznego !