Sycylijska sałatka z oliwkami
Ten przepis to odmiana , od sałatek majonezowych , które chociaż pyszne , nie zawsze sprawdzają się na np. dorosłych imprezach , wywołując niekiedy niepożądane efekty , po Sylwestrowej zabawie 😉 Ta sałatka jest naprawdę pyszna a do tego nisko kaloryczna i bardzo prosta w przygotowaniu . Można zaskoczyć znajomych lub rodzinę , nowym smakiem 😉 Polecam , szczególnie jeśli ktoś lubi oliwki i pikantne nutki .. 😉
Składniki :
- 1 paczka zielonych oliwek bez pestek ( lub słoik 250 ml )
- 1 duża czerwona papryka ( lub żółta dla koloru 😉 )
- 1 ogórek konserwowy ( średni )
- 1 cebula biała ( mała lub 1/2 średniej )
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
- 1 /2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Fasolkę wylewamy z puszki na sitko do odcedzania makaronu i płukamy pod bieżącą wodą -zostawiamy do odcieknięcia . Kukurydzę wykładamy na sitko do fasolki , dodajemy tam także posiekany ogórek i paprykę , oraz drobniutko pokrojoną cebulkę . Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do reszty składników , wszystko mieszamy i pozostawiamy na sitku 2 godziny do odcieknięcia , sałatka w tym czasie puszcza sporo soku , który jest nam zbędny .
Po upływie tego czasu posypujemy sałatkę sosem włoskim z torebki , dodajemy chilli i cukier , mieszamy a następnie przekładamy do miseczek . Gotowe , można serwować , powiem szczerze ,że sałatka jest naprawdę świetna w smaku, prezentuje się sama w sobie apetycznie i nieco urozmaici sałatkowy, imprezowy bufet 😉
pełna kolorów i smaku 🙂
Tak , aż się oczy śmieją 😉
Nie znałam tej sałatki, ale chętnie spróbuję w domu 🙂
Zachęcam , naprawdę miła odmiana od majonezowych 🙂