Szkockie rolady z szynki wieprzowej
Smakowite szkockie roladki z mięsa tak wdzięcznego jak szynka wieprzowa . Oczywiście wdzięcznego, jeśli jest dobrze traktowana , jeśli nie .. cóż niczym zaniedbana żona, bywa żylasta i trudna w obyciu , czepliwa i twarda .. 😉 Ale gdy ja popieścić .. niebo w gębie 😉 Ciekawa potrawa ze Szkocją mająca tylko tyle wspólnego , że pomysł na nią powstał podczas oglądania Marii królowej Szkocji … ot tak . Nic tradycyjnego czy logicznego , kolejna nazwa, żeby opanować twórczy rozmach i ilość mnożących się przepisów . Ciekawe kiedy w końcu zrobię coś w stylu .. ” ale to już było i ..” Wróci więcej, bo zamieszczam tylko to co smakowało mojej rodzince , może także Twoją zachwyci , jeśli tak to misja wykonana . Bo nie ma na świecie nic tak dobrego jak brzuszek pełny pysznościami..no może jeszcze ..sex i wino ; Ale to już dla 18 + 😉
Składniki :
- 0,6 kg szynki wieprzowej
- 8-9 pieczarek
- 1 marchewka
- kawałek selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2 świeże papryczki chilli
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki sosu BBQ
- sól , pieprz do smaku
dodatkowo : folia spożywcza
Szynkę kroimy w plastry , rozklepujemy cieniutko z obu stron . Pieczarki i cebulę kroimy drobniutko , podsmażamy . Do podsmażonych pieczarek z cebulą dodajemy ,starte na tarce o grubych oczkach marchew i selera . Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną całkowicie . Każdy plaster szynki solimy , pieprzymy , smarujemy sosem BBQ . Układamy łyżkę przestudzonego farszu , żółty tarty ser i siekane świeże chilli .
Zwijamy w roladki i ciasno , dokładnie owijamy folią spożywczą . W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia , wkładamy do niej roladki , przykrywamy przykrywką i zdejmujemy z ognia . Roladki mają się parzyć w gorącej kąpieli do momentu aż woda zacznie stygnąć . Wyławiamy z wody , odstawiamy do wystudzenia . Z wystudzonych roladek zdejmujemy folię i podsmażamy je na patelni ze wszystkich stron na złoty kolor . Kroimy w plastry i serwujemy na gorąco . Smacznego !