Torcik boloński , pyszna zapiekanka
Torcik boloński , to pyszna zapiekanka , podana w odrobinę zabawny sposób. Doskonale trafia w gusta dzieci , moje były zachwycone sposobem podania i smakiem. Prosty w wykonaniu , może być przyrządzony dzień wcześniej i odgrzany . Polecam 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1,5 łyżeczki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- sol do smaku
- sos beszamelowy : przepis tutaj
- starty , żółty ser do posypania
- paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni )
Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką . Kiedy mięso się ze-złoci , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i wlewamy pomidory z puszki , sok ,cukier , sól , bazylię i ostrą paprykę . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej szczelnie folią aluminiową ( tak ,żeby sos nie mógł uciekać ) , układamy surowy makaron ( jak na zdjęciu – pionowo ) .
Wypełniamy sosem bolońskim , co jakiś czas uderzając formą o stół co powoduje osiadanie farszu w rurkach ( tylko niezbyt energicznie , bo będziecie cali w bolońskie kropki 😉 ) . Następnie przygotowujemy sos beszamelowy wg przepisu ( tutaj ) , tylko nieco bardziej lejący i zalewamy nim nasz makaron z wierzchu . Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 60 minut . Po tym czasie zdejmujemy folię , posypujemy serem i jak tylko się roztopi , możemy podawać . Torcik lepiej się kroi , gdy przygotujecie go dzień wcześniej , a później odgrzejecie . Smacznego !
super wygląda! moja corcia byłaby zachwycona:)
Pyszny! Zrobiłem go w sobotę i familia była pod wrażeniem! A starszy syn powiedział dzisiaj, ze taki tort chce na urodziny 🙂