Pasztet z czerwonej soczewicy
Kuchnia wegetariańska nie jest moją ulubioną , ale czasami do niej sięgam bo niektóre przepisy są naprawdę smaczne . Ten do takich należy . Pasztet z czerwonej soczewicy jest delikatny , sycący i absolutnie nie jest suchy . Uwielbiam go szczególnie z sosem jogurtowym lub tzatzyki . Moja rodzinka, też nim nie gardzi wręcz przeciwnie , nawet moja druga połowa pałaszuje go ze smakiem , co nie jest takie oczywiste , gdyż jest to osobnik typowo mięsożerny 😉 Polecam , naprawdę warto, czasami odchudzić kuchnię , a do tego wprowadzić nowe smaki .Ten jest naprawdę wspaniały i banalnie prosty 🙂
Składniki :
- 0,5 kg czerwonej soczewicy
- 4 duże cebule
- 1 jajko
- 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne 😉 )
- sól , do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej )
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości . Zlewamy nadmiar wody , a soczewicę zostawiamy do przestygnięcia pod przykryciem . Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego . Złocistą cebulkę wrzucamy do soczewicy i lekko blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie 😉 .
Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami na zimno lub odsmażony na patelni . Smacznego !
wygląda przepysznie!