Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią
Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia 😉 ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała , tak więc warto skorzystać 😉 Doskonałe , chrupiące i delikatne , czego chcieć więcej 😉
Składniki :
- 1/2 średniej wielkości batata
- 1 mała , cukinia , wielkości ogórka
- 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 szalotki
- 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka 😉 )
- 2 strąki żółtego chilli
- 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych )
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1 łyżka miodu
- sól , do smaku
- 1 jajko
- 1,5 łyżki mąki pszennej – na oko -około
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ( kartoflanki )
- 3-4 łyżki wody
- olej rzepakowy do smażenia
Proporcje mąki i wody są trochę na oko , bo wszystko zależy ,ile wody puszczą warzywa , a tego nigdy nie da się przewidzieć 😉 Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach . Batat najpierw musi być obrany , cukinia ze skórką , szalotki obrane 😉 Czosnek , wyciśnięty praską ,chilli drobniutko posiekane . Całość wkładamy do miski , dodajemy przyprawy, groszek ( przelany wcześniej gorącą , wodą , na sitku ) , sól i miód ,jajko , mąkę , wodę , mieszamy . Gdy mamy konsystencję gęstego ciasta , oblepionego na łyżce , smakujemy czy dość doprawione , jeśli nie , to doprawiamy pod siebie . Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, z obu stron na złoto . Na patelnię wykładajcie po łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczajcie łopatką , żeby placki były cienkie . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , super sprawdza się mizeria lub sos tzatzyki . Smacznego !