Włoska zupa, dyniowo – pomidorowa
Pyszna zupa ( wszystkie zupy są pyszne 😉 ) , dyniowo – pomidorowa . Bardzo rozgrzewająca , a jednocześnie lekka i zdrowa . Najlepiej wychodzi w tej wersji , jeśli użyjecie dyni butternut , jej słodycz równoważy pomidory i zupa wychodzi mega pyszna . Piękny kolor , prostota i szybkość wykonania , czego chcieć więcej 😉 Zawsze zajadam się zupami , moje dzieci mniej , ale po niektóre chętniej sięgają niż po inne , tak jak po tą 😉
Składniki :
- 1 dynia butternut ( taka mniejsza , może być inna ale musi być słodka )
- 2 puszki pomidorów krojonych ( mogą być świeże , ale muszą być kwaskowate )
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 świeże ,ostre papryczki chilli ( w zależności jak ostro lubimy 😉 )
- sól do smaku
dodatkowo :
- 2 cebule do prażenia
- papryka ostra , mielona do dekoracji
Dynię przekrawamy na pół , oczyszczamy z nasion, spryskujemy od środka oliwą ( odrobinkę ) , pieczemy w piekarniku do miękkości . Ten zabieg, nada zupie niepowtarzalnego aromatu . Studzimy , łyżką wyjmujemy miąższ ze skóry , powinien sam odchodzić , przekładamy do garnka . Dodajemy pomidory z puszki , rozgnieciony czosnek , papryczki chilli ( ja wrzucam z nasionami , są wtedy ostrzejsze , ale jak chcecie łagodniej , koniecznie je usuńcie ) sól do smaku , zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy około 20 minut . Po tym czasie miksujemy blenderem na krem , jeśli wolicie rzadszą , można dolać odrobinę wody i ponownie zagotować . Cebulkę kroimy w cieniutkie paseczki i prażymy na patelni , na niewielkiej ilości tłuszczu , aż będzie chrupiąca ( można kupić gotową już uprażoną 😉 ) . Zupę nalewamy do talerzy , posypujemy prażoną cebulką i odrobiną ostrej papryki , serwujemy na gorąco . Cebulka dla mnie jest niezbędnym dodatkiem , gdyż uzupełnia smak zupy i fajnie chrupie . Smacznego 😉