Wurstsalat bawarska sałatka
To tradycyjne danie z kuchni niemieckiej , które z powodzeniem możemy zabrać ze sobą na piknik lub zjeść na kolację . Trzy składnikowa ,prosta kompozycja smaków ,łatwa w przyrządzeniu .Polecam łasuchom szukającym odpoczynku od majonezowych sałatek -pysznych ale …czasem warto spróbować czegoś innego 😉 No i brak majonezu sprawia ,że to świetna kandydatka jako przekąska , na zakrapiane imprezy .. 😉
Przygotujmy :
- 1 opakowanie parówek z szynki
- 4 duże ogórki konserwowe
- 1 średnią czerwona cebulę
- 1 opakowanie sosu winegret
- 1 płaską łyżkę słodko-ostrej musztardy bawarskiej
- 1 łyżkę oleju , i łyżkę wody
Sos winegret rozrabiamy z wodą i olejem , dodajemy musztardę i odstawiamy . Parówki kroimy na trzy części po czym każdą z nich kroimy na wąskie patyczki . Cebulę obieramy , przekrawamy na pół i kroimy w cieniutkie piórka . Ogórek konserwowy osuszamy papierowym ręcznikiem i także kroimy w cienkie słupki . Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem .Koniecznie odstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki ,żeby smaki się przegryzły . Najpyszniejsza jest na drugi dzień 😉