Zapiekane ziemniaczki z cebulką i serową niespodzianką
Jest to nietypowy dodatek do mięs lub innych dań obiadowych . Doskonała potrawa wegetariańska i nie tylko . Czasami ,żeby urozmaicić posiłek przygotowuje te małe ślicznotki z chrupiącym wierzchem..i płynącym serem w środku …szczególnie jesienią ,kiedy nadchodzi czas wykopków i rozpoczyna się królestwo ziemniaka 😉
Zapotrzebowanie ( na 2 porcje -średnie kokilki )
3 duże ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1 jajko , sól, pieprz , szczypta cukru do smaku , pół łyżeczki ( płaskiej ) mielonej gałki muszkatowej 2 kosteczki sera ( wielkości mniej więcej 3 x 3 cm )
Cebulę obieramy i kroimy drobniutko , podsmażamy na patelni do miękkości -uważając żeby się nie przypaliła, odstawiamy do ostygnięcia .Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach , dodajemy do nich jajko , podsmażoną cebulkę i wszystkie przyprawy oraz ocet balsamiczny -mieszamy i wkładamy ugniatając łyżką do wysmarowanych masłem kokilek. W środek każdej, wciskamy palcem kostkę sera i wyrównujemy wierzch . Wstawiamy do piekarnika, nastawiając go na 150 C , pieczemy około 30 minut , uważając, żeby wierzch się nie spalił . Gotowiec, można podawać same lub w towarzystwie mięska lub warzyw .. 😉
Taka zapiekanka jest stworzona na jesienne dni 🙂
ale przepis i jak tu trzymać formę nie da się