Żeberka po polsku , pieczone na cebuli z rękawa
Żeberka to jedna z moich ulubionych części świni . No oczywiście, można by powiedzieć że ładniejszy jest sympatyczny, różowy ryjek , ale na pewno nie smaczniejszy 😉 Wracając do żeberek , ten przepis jest jednym z najprostszych i chyba także smaczniejszych jakie znam . Oczywiście dobre są wszelakie BBQ itd. ale nasze polskie z piekarnika, też wymiatać potrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa .
Składniki :
- 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych
- 2-3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
- 1 łyżka – płaska , granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól do smaku
- smalec wieprzowy
- długie wykałaczki
Żeberka myjemy , dzielimy na porcje , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy . W miseczce mieszamy maggi, miód, pieprz, czosnek i musztardę . Powstałą marynatą pokrywamy żeberka i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia obieramy cebulę, czosnek i kroimy na duże kawałki , wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy chcieli je ponownie skleić . Spięte w taki sposób , nie wysychają tak bardzo , a jednocześnie dzięki temu ,że marynowały się pocięte , są bardziej nasycone marynatą 😉 Układamy na cebuli , wlewamy także resztę marynaty z miski . Na wierzchu układamy kawałki smalcu , zawiązujemy rękaw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy około 1,5 godziny . Gotowe , tak przyrządzone żeberka są pyszne , smakują ze wszystkim , a najlepiej same 😉 Smacznego !
W składzie marynaty nie ma papryki.W sposobie przygotowania marynaty jest.Jak to więc,dawać paprykę czy nie?
Witam. Dziękuję za uwagę , czasami z rozpędu coś mi wskoczy , jak złośliwy chochlik 😉 A jeszcze jak pisze i gotuję obiad , a najczęściej robię obie rzeczy jednocześnie to zawsze coś 😉 Nie nie dodawać papryki już poprawiam , po polsku są z pieprzem 🙂 Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam 😉