Ziemniaczana sałatka z przepiórczymi jajkami
Sałatka ziemniaczana jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla . Teraz jest ostatni moment na ich przygotowanie , gdyż powoli robi się coraz chłodniej . Sałatka jest banalnie prosta w przygotowaniu . Warto użyć różnych kolorów ziemniaków , będzie dzięki temu ciekawsza . Oprócz tego ,że jest to przystawka , może stanowić samodzielne danie gdyż jest syta . Polecam , szczególnie smaczna jeśli jest dobrze schłodzona w lodówce 😉
Składniki :
- 5-6 średnich ziemniaków , najlepiej różnokolorowych ( użyłam różowe i żółte )
- 18 jajek przepiórczych
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula biała
- 1 łyżka majonezu
- 1 płaska łyżeczka, tartego chrzanu śmietankowego
- łyżeczka ,świeżego ,siekanego majeranku
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- sól , pieprz do smaku
Jajka gotujemy . Wrzucamy na wrzącą wodę , a po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą ,żeby ostygły . Jajka przepiórcze inaczej niż kurze , nie pękają pod wpływem temperatury , ale są bardzo delikatne i trzeba uważać żeby ich nie przegotować . Obieramy , co jest nieco irytującym zajęciem ale możliwym do wykonania 😉 Kroimy na połówki . Ziemniaki gotujemy w łupinkach po czym po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę mniej więcej wielkości połówek jajek . Ogórki także kroimy w kostkę . Wszytko łączymy ze sobą w misce , dodając majonez,chrzan ,jogurt, pocięty majeranek , sól i pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc ,żeby smaki się przegryzły 😉 Drugiego dnia w towarzystwie kilku pomidorków smakuje wyśmienicie .Smacznego !