Ziemniaki na styl skandynawski ,gotowane w sosie z cukinią
Zupełnie, nie tak dawno zamieszczałam, tradycyjny przepis na ziemniaki po skandynawsku .Był świetny , wszystkim w domu smakował , tak więc zdecydowałam się go używać częściej , ale też nieco go zmodyfikowałam .Dodanie cukinii , nie tylko obniżyło kaloryczność dania , ale też wprowadziło nowy smak, nadając klasyce nowego wymiaru .Plus kilka przypraw i uzyskaliśmy , dla nas idealne danie 😉 Polecam, może komuś też przypasuje i nie bójcie się kombinować i majstrować przy przepisach , one są tylko pomysłem .Wykonanie powinno być Wasze -autorskie 😉
Składniki :
- 5 młodych ziemniaków , niezbyt dużych
- 1 mała cukinia , wielkości ogórka szklarniowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka miodu
Ziemniaki myjemy , nie obieramy jeśli używamy młodych . Kroimy w cienkie plastry , ale nie przeźroczyste , tak samo postępujemy z cukinią . Masło roztapiamy w garnku , na małym ogniu , dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową , sól i przesmażamy . Kiedy masa zacznie bąbelkować , powoli ,zaczynamy dodawać mleko , partiami , ciągle mieszając .Gotujemy do zgęstnienia . Do powstałego sosu, dodajemy ziemniaki ,cukinię , czosnek , miód , mieszamy , przykrywamy pokrywką . Gotujemy na małym ogniu około 30 minut , co jakiś czas delikatnie mieszając . Doprawiamy do smaku solą , jeśli jeszcze jest potrzeba i pieprzem . Podajemy na gorąco, jako samodzielne danie lub przystawkę do mięs 😉 Smacznego !