„Zimówka ” ,czyli zimowa surówka z białej kapusty
Zimą , zawsze większą uwagę , przykładam do wciskania w dzieciaki warzyw , najlepiej w postaci surówek .. No nawet , nie myślcie ,że to się udaje , takie coś, na obiad u moich , chłopaków , nigdy nie przechodzi . Surówka z białej kapusty, jest smaczna , zdrowa i prosta, dostarcza , szczególnie zimą wielu potrzebnych witamin , ale zapewne niewiele dzieciaków po nią sięgnie 😉
Składniki :
- ćwiartka główki , białej kapusty
- jedno jabłko
- 1 duża marchewka
- kawałek pora ( tyle, ile lubicie 😉 )
- jeden , mały lub kawałek z dużego , świeżego ogórka
sos :
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu ( można zamienić na jogurt , ale majonez daje fajny smak 😉 )
- 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól , pieprz do smaku – dużo pieprzu 😉
Kapustę , szatkujemy, najcieniej jak się da . Marchewkę, jabłko ,obieramy i ścieramy, na tarce o grubych oczkach ( można, ciut skropić ,octem jabłkowym i zamieszać , nie ściemnieją wtedy ). Pora, kroimy w cienkie plasterki , tak samo jak ogórka ( ja ogórka , kroję ze skórką , oczywiście po umyciu 😉 ) , przyda się mandolina do krojenia warzyw . Przekładamy wszystko do jednej miski . Następnie, składniki , z pozycji sos , łączymy razem , mieszamy i przelewamy do warzyw . Teraz , mieszamy , lekko wygniatając ręką ,całość , aż puści sok i to, by było na tyle 😉 Doskonała do obiadu w towarzystwie mięska lub rybki , a nawet z bułką . Polecam , przed podaniem spróbować , bo zawsze , można jeszcze doprawić , dokładniej dopasować pod swój gust , więcej lub mniej czegoś ..wiadomo ,każdy nieco inaczej lubi i potrzebuje 😉 . Smacznego !
Pięknie to wygląda.