Zupa gołąbkowa z kukurydzą
Pyszną zupę gołąbkową , na pewno znacie , ale wersja z kukurydza jest zupełnie inna . Doskonała potrawa , jak zresztą każda zupa moim zdaniem 😉 Niestety jeśli chodzi o zupy jestem w rodzinie osamotnionym przypadkiem , reszta woli bardziej treściwe potrawy . To powoduje ,że nie raz gotuję zupę tylko dla siebie , ale na szczęście zupy świetnie się przechowują w słoikach w lodówce . Zawsze jakiś słoik z tym daniem jest w jej zakamarkach , a to ułatwia życie 😉
Składniki :
- 0,5 kg mielonego
- 1/2 małej główki kapusty
- kawałek wędzonego boczku
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 marchewka
- 3 łyżki surowego ryżu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- sól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , paprykę , 2 l wody ( tyle żeby składniki się uniosły , jak lubicie gęstą , dolejcie mniej , a jak rzadszą to więcej ) . Doprawiamy solą , wsypujemy ryż i gotujemy do momentu aż kapusta zrobi się miękka . Jeśli kapusta była pocięta cieniutko dojdzie w tym samym czasie co ryż 😉 . Na koniec wsypujemy pieprz do smaku . Wykładamy na talerze dodając do każdego odsączoną z zalewy kukurydzę . Gotowe , serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !