Zupa gulaszowa drobiowa

5/5 - (9 votes)

Zupa gulaszowa drobiowa

Zupa gulaszowa drobiowa to lżejsza wersja, tradycyjnej pysznej zupy, która moja rodzinka zajada się z przyjemnością. Łatwa w przygotowaniu, tania i smaczna. To już trzy poważne powody, przemawiające za tym żeby ją przyrządzić choć raz 😉 Idealny mariaż papryki, pomidorów, odrobiny pieczarek i delikatnego kurczaka..mniam. To sycące danie doskonałe na obiad, kolację ale także na rozgrzewkę po długim spacerze z psem, w chłodny deszczowy dzień 😉

składniki na 2-3 osoby:

  • 2 ćwiartki z kurczaka, bez skóry
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 4-5 pieczarek
  • 1 duża, papryka czerwona, grubościenna
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów, krojonych bez skóry
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 2 l bulionu ( może być z kostki jeśli nie ma innego 😉 )
  • sól, ostra papryka do smaku

Udka z kurczaka oczyść ze zbędnych gratisów jak błonki itp. Włóż do garnka, zalej bulionem, dodaj wyciśnięty praską czosnek i gotuj do miękkości. Po czym wyjmij udka, oddziel mięso od kości i pozostaw na talerzu, dodasz je ponownie do zupy pod koniec gotowania. Na patelni podsmaż na dowolnym tłuszczu pokrojoną w kostkę paprykę, cebule i wyciśnięty praską czosnek z mielonym kminkiem. Jak warzywa się przyrumienią przełóż je do bulionu.



Pieczarki również zrumień na patelni zanim dodasz do reszty składników, sprawi to że zupa będzie bardziej aromatyczna. Na końcu wlej krojone pomidory, dopraw solą i ostrą papryką do smaku i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dołóż odcedzoną i wypłukaną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz wcześniej obrane z kości mięso drobiowe. Ponownie doprowadź do wrzenia i po 10 minutach można serwować. Najlepsze warzywa do zupy, wyhodujesz z nasion dostępnych w naszym sklepie www.CentrumZielonyOgrodnik.pl . Smacznego!

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *