Zupa krem z białych szparagów z parmezanem
Pyszna zupa krem, ulubiony rodzaj zup mojej familii, z delikatnych, białych szparagów.. wyostrzonych, pazurem parmezanu i czosnku 😉 Genialna przystawka lub danie główne.. Niebo na talerzu. Ja kocham szparagi.. moi chłopcy, cóż zjedzą jak muszą, chyba że w zupie krem, wtedy są na TAK ! Polecam, fajny lekki przepis, który w sezonie, sprawdzi się na stówę, albo dwie 😉
Składniki na 3 osoby:
- 0,5 kg, białych szparagów
- 1 duży ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- kawałek białej, części pora (około 6-7 cm )
- ćwiartka, małego selera, korzeniowego
- 2 łyżki masła
- 1 płaska, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki parmezanu
- koperek do podania 😉
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, tak samo z resztą warzyw z listy. Rozgrzej masło, podsmaż na nim wyciśnięty praską czosnek, a następnie wrzuć wszystkie warzywa, duś, smażąc na małym ogniu, aż zrobią się miękkie. Dolej wody, tyle żeby warzywa nie pływały, ale były nią przykryte. Gotuj na małym ogniu, po uprzednim doprawieniu gałką, solą do smaku.
Pod koniec gotowania wlej śmietanę, wsyp parmezan i dopraw pieprzem do smaku. Wyłącz gaz, zblenduj, blenderem, posyp koperkiem i serwuj na gorąco 😉 Prażona cebulka, może być także świetnym dodatkiem, do tej kremowej zupy . Smacznego !