Bułki ” codzienne „

Bułki „codzienne”

Fajne , szybkie do wykonania bułeczki z chrupiąca skórką . Nie trzeba być piekarzem ,żeby cieszyć się zdrowym , pachnącym pieczywem codziennie . Bułki mają domieszkę mąki pełnoziarnistej ,żeby podnieść ich walory zdrowotne , nie jest to duży dodatek , gdyż moi chłopcy wola bułki jasne . Cóż nigdy nie jest perfekcyjnie , a dzieciaki nie chcą jeść tylko tych najzdrowszych rzeczy 😉 

Składniki :

Do wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki 😉 ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po tym czasie , wyrabiamy ponownie , przez około 10 minut , dzielimy na części i formujemy niewielkie kulki ( ciasto jeszcze urośnie , więc kulki muszą być odrobinę mniejsze od oczekiwanych ) .

Układamy na papierze do pieczenia , podsypanym mąką . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na następne 30 minut w ciepłe miejsce . Na każdej bułce robimy nożem wgłębienie ( jak na zdjęciu ) . Rozgrzewamy piekarnik do 220 C , bez termoobiegu i do tak nagrzanego wkładamy bułki . Przed samym włożeniem do piekarnika , bułki należy spryskać z wierzchu wodą ( najlepiej użyć małego spryskiwacza ) , ten zabieg powoduje tworzenie się chrupiącej skórki . Pieczemy około 30 minut , do momentu aż skórka otrzyma właściwe zabarwienie 😉 Wyciągamy , układamy na kratce do wystygnięcia i gotowe 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *