Ciasto zebra – pyszny klasyk

Ciasto zebra – pyszny klasyk

 Nie jestem ekspertem w pieczeniu ciast , dlatego jak już się za to biorę to staram się korzystać z prostych i sprawdzonych przepisów .Takich jak ten poniżej , to ciacho nigdy mnie nie zawodzi i wszyscy chętnie je pałaszują . Wiem przepis stary ,a ale czasem warto odkurzyć notatki babci i wykonać pyszne , proste ciacho , które zawsze się udaje , nie straszy zakalcem ..owszem lubię zakalce ale nie lubię jak mi wychodzą ..w końcu z założenia piekę ciasto a nie zakalec 😉 

ciasto zebra

Składniki :

IMG_1232 (640x427)IMG_1233 (640x427)

Do miski wsypujemy mąkę , cukier , proszek do pieczenia , dolewamy olej , cukier waniliowy i dodajemy same żółtka jajek -białko odlewamy w osobną miskę i ubijamy na sztywno . Wszystko razem mieszamy , dolewając szklankę sprite ( akurat taki miałam ) oraz dokładając ubite białka . Po wymieszaniu masę dzielimy na dwie części , do jednej dodajemy 2 łyżki mąki , a do drugiej dwie łyżki kakao -mieszamy .

IMG_1234 (640x427)IMG_1235 (640x427)

Blaszkę ( mała okrągła ) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą , wlewamy na nią 3 łyżki ciemnego ciasta , a na nie 3 łyżki jasnego i tak na przemian ,aż do skończenia składników . Uzyskamy wspaniałą zeberkę 😉 Ciasto wsuwamy do podgrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160 C około godziny , najlepiej wsuwać patyczek i sprawdzać czy po wyjęciu z ciasta jest suchy -jeśli jest to ciasto jest gotowe 😉 Po wystudzeniu , kroimy i możemy podawać posypane cukrem pudrem lub takie prosto z piekarnika .. 😉 Smacznego !

IMG_1236 (640x427)IMG_1237 (640x427)

3 thoughts on “Ciasto zebra – pyszny klasyk”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *