Czerstwiaczki – szybka kolacja

Czerstwiaczki – szybka kolacja 

Czasami w domu jest dużo chleba ..tyle że czerstwego 😉 To zazwyczaj poniedziałkowy kłopocik , gdyż z weekendu ciut się nazbiera . Kur jeszcze nie mam , a do kosza wywalać nie znoszę , więc wymyśliłam czerstwiaczki. Czerstwiaczki to szybkie i bardzo smaczne zapiekanki , z czerstwego chlebka , kiełbasy i jaja , czasem cebulki lub sera ..pychotka . Moje dzieciory uwielbiają czerstwiaczki i nawet nie wiedzą , zapewne co jedzą 😉 

czerstwiaczki szybka kolacja

Składniki :

  • kilka kromek czerstwego chleba
  • kilka plastrów masła
  • jajka ( tyle sztuk ,  ile porcji nam potrzeba )
  • kawałek sera do utarcia
  • cebulka
  • parę kawałków kiełbasy 0 tym razem śląska , ale może być dowolna lub szynka
  • sól , pieprz do smaku 
  • odrobina czosnku granulowanego
  • małe foremki – kokilki do zapiekania

IMG_4965IMG_4967

Do każdej kokilki, wkładamy plaster masła , na dno  . Następnie układamy pocięte kawałki chleba . Kawałek na spodzie , resztę dookoła – tworząc wewnątrz foremki chlebowy koszyczek . Posypujemy go delikatnie czosnkiem granulowanym i odrobinką soli . Do środka chlebowego koszyczka wkładamy zrumienioną-usmażoną, cebulkę ( może być gorąca nie przeszkadza ) , podsmażony kawałek kiełbasy  i wbijamy surowe jajo . Solimy , pieprzymy i na czubku – na jaju układamy jeszcze jeden ,plaster kiełbaski i całość posypujemy startym serem . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 10-15 minut w zależności jakie jajko lubimy , ścięte , czy luźne , im bardziej ma być wypieczone , tym dłużej trzymamy . Gotowe , teraz nieodzowny ketchup i…smacznego 😉

IMG_4968IMG_4969

 

1 thought on “Czerstwiaczki – szybka kolacja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *