Faszerowane udka BBQ

5 (100%) 3 votes

Faszerowane udka BBQ

Faszerowane udka , to wbrew pozorom nie trudna potrawa . Największy problem za pierwszym razem , może Wam sprawić luzowanie udek z kości . Drugi raz już będzie spoko . Naprawdę pyszny kurczak z fajnym farszem . Doskonały na obiad lub kolację . Myślę że sprawdzi się równie dobrze na imprezie ze znajomymi 😉 

Składniki na 4 osoby :

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 łyżki sosu BBQ
  • sól do smaku
  • chilli w proszku

farsz:

  • 2 czerwone , duże papryki grubościenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól , ostra papryka do smaku

Ćwiartki z kurczaka pozbawiamy kości i nadmiaru tłuszczu . Luzowanie jest dość kłopotliwe ale tylko za pierwszym razem , później idzie jak z płatka  😉 Paprykę pozbawiamy nasion i białych błon , rozkrawamy na pół , czosnek i cebulę obieramy , kroimy dowolnie . Układamy warzywa na blaszce do pieczenia skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku do momentu aż papryka zacznie mieć brązową skórkę .  Temperatura około 170 C . Studzimy , blendujemy na masę . Do powstałego , wystudzonego farszu dodajemy chilli , sól ,roztrzepane jajko , parmezan i bułkę tartą . Mieszamy do połączenia składników .



Filety z udek rozkładamy skórą do dołu i do środka każdego kawałka wkładamy łyżkę farszu . Całość spinamy wykałaczkami żeby się nie rozwaliło i układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia . Doprawiamy solą , chilli i smarujemy wierzch sosem BBQ . Na koniec spryskujemy olejem i wkładamy do nagrzanego do 170 C piekarnika . Pieczemy około 40 minut z termoobiegiem , włączone grzałki góra i dół 😉 Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Pamiętajcie tylko o usunięciu wykałaczek bo akupunktura jamy ustnej , nie należy do przyjemnych ani leczniczych zabiegów .. 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *