Golonka po cygańsku pomysł na obiad
Golonka to świetny kawałek mięsa. Niestety wielu pomija go ze względu na tłuszcz i skórę. Można jednak iść na kompromis i zakupić „sprawione” golonki kulinarne, czyli takie bez tych elementów, które nie każdy lubi. Czyli ładne, chude mięsko z nie za dużą kostką, bez skóry i grubej otuliny tłuszczowej. Osobiście lubię klasyczne tylnie, porządne golonki ze skórą i tłuszczykiem, ale familia już niekoniecznie 😉 Tak więc dziś wersja kompromisowa, gdyż obiad miał być jeden dla wszystkich 😉 Taką wersją też nie pogardzę, bo goloneczka to zawsze jednak goloneczka 😉 Nie marudząc przejdźmy dalej do przepisu. Bo musisz wiedzieć, że wersja golonki po cygańsku ma w sobie ten smak i czar.. który na długo zapada w pamięci, kubków smakowych.. 😉 Pycha !
składniki na 4 osoby:
- 4 golonki kulinarne, przednie ( czyli takie bez skóry i tłuszczu z małą kostką)
- 2 puszki, krojonych pomidorów
- 3 cebule średniej wielkości
- 1 dość duża, czerwona papryka, najlepiej spiczasta
- 2 ząbki czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 2-3 goździki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki (możesz użyć mniej lub zamienić na słodką jeśli lubisz łagodne ;))
- 1 szklanka bulionu (dowolnego lub 1 kostka np. wołowa rozrobiona w szklance wody)
- sól do smaku
dodatkowo:
- 1 łyżka smalcu
Golonki umyj w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj wyciśniętym praską czosnkiem i ostrą papryką. Odstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień, podsmaż golonki na smalcu, mocno rumieniąc. Tak, żeby każda, miała brązowe, skarmelizowane mięso na jak największej powierzchni. To warunek smacznego sosu 😉 Następnie przełóż golonki do naczynia do zapiekania. Na tłuszczu pozostałym na patelni po smażeniu golonek, usmaż cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebula już będzie złocista, wsyp mieloną słodką paprykę i przesmaż krótko. Wlej na patelnię bulion, zagotuj i przelej zawartość do golonek.
Uważaj, żeby nie przypalić papryki, bo zrobi się gorzkawa. Teraz dodaj pokrojoną świeżą paprykę spiczastą, anyż, goździki, sól do smaku, ostrą mieloną paprykę i obie puszki pomidorów. Nakryj szczelnie pokrywką i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 170C około 2,5-3 godziny. Z włączonym termo-obiegiem i grzałkami górną i dolną. Po tym czasie sos powinien ładnie się zredukować, a mięso będzie soczyste ale bardzo delikatne 😉 Obiad z golonką gotowy do podania. Oczywiście najlepiej smakuje na gorąco. Dodatki to już kwestia upodobań i smaków. Świetne do ryżu, kaszy bulgur, a nawet makaronu czy ziemniaków 😉 Smacznego!