Jesienny krem z pieczarek z prażoną cebulką i bekonem

Jesienny krem z pieczarek z prażoną cebulką i bekonem

Zupy to idealny posiłek na szare jesienne dni, my szczególnie cenimy sobie jesienny krem z pieczarek, serwowany w towarzystwie chrupiącej, prażonej cebulki i bekonu. Idealnie rozgrzewa, a przy tym wcale nie jest ciężki. Pyszna, sycąca zupa, prosta i szybka do zrobienia. Doskonale smakuje, jeśli dodatkowo wzbogacisz ją np. parmezanem. Jednak sama w sobie też jest pyszna. W opcji wegetariańskiej zamiast chrupiącego bekonu, można użyć pestek z dyni lub słonecznika, nawet świeżych kiełków.. 😉

składniki na około 3 osoby:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 małego selera korzeniowego
  • 2 cebule
  • 1 średni ziemniak
  • 1 marchewka, raczej mała
  • 1,5 l bulionu cielęcego (można zastąpić drobiowym w ostateczności użyć kostki, jak się nie ma) lub warzywnego w opcji wege 😉
  • 3 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • szczypta cukru
  • 30 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki ( nie zwarzy się w zupie 😉 )
  • dodatki:
  • prażona cebulka
  • uprażone na patelni, na chrupko kawałki bekonu
  • świeży tymianek do przybrania

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno, uduś na maśle ze szczyptą cukru, aż nabiorą ciemno złotej barwy. Jeśli cebula będzie zbyt jasna, zupa przybierze nieapetycznie szary kolor od pieczarek i nie bezie miała charakterystycznego posmaku 😉 Przełóż zawartość patelni do garnka, zalej bulionem. Następnie pokrój pieczarki, selera korzeniowego i także podsmaż na złocisty kolor na maśle, ponownie przełóż wszystko do garnka. Dodaj także obrane i pokrojonego drobno ziemniaka oraz marchew, dopraw solą do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości. Na koniec gotowania, wlej śmietanę, dopraw pieprzem, zblenduj na krem, gotowe. Serwuj na gorąco, obficie posypaną prażoną cebulką, boczkiem i tymiankiem.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *