Jesienny krem z pieczarek z prażoną cebulką i bekonem
Zupy to idealny posiłek na szare jesienne dni, my szczególnie cenimy sobie jesienny krem z pieczarek, serwowany w towarzystwie chrupiącej, prażonej cebulki i bekonu. Idealnie rozgrzewa, a przy tym wcale nie jest ciężki. Pyszna, sycąca zupa, prosta i szybka do zrobienia. Doskonale smakuje, jeśli dodatkowo wzbogacisz ją np. parmezanem. Jednak sama w sobie też jest pyszna. W opcji wegetariańskiej zamiast chrupiącego bekonu, można użyć pestek z dyni lub słonecznika, nawet świeżych kiełków.. 😉
składniki na około 3 osoby:
- 0,5 kg pieczarek
- 1/2 małego selera korzeniowego
- 2 cebule
- 1 średni ziemniak
- 1 marchewka, raczej mała
- 1,5 l bulionu cielęcego (można zastąpić drobiowym w ostateczności użyć kostki, jak się nie ma) lub warzywnego w opcji wege 😉
- 3 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- sól, pieprz czarny do smaku
- szczypta cukru
- 30 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki ( nie zwarzy się w zupie 😉 )
- dodatki:
- prażona cebulka
- uprażone na patelni, na chrupko kawałki bekonu
- świeży tymianek do przybrania
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno, uduś na maśle ze szczyptą cukru, aż nabiorą ciemno złotej barwy. Jeśli cebula będzie zbyt jasna, zupa przybierze nieapetycznie szary kolor od pieczarek i nie bezie miała charakterystycznego posmaku 😉 Przełóż zawartość patelni do garnka, zalej bulionem. Następnie pokrój pieczarki, selera korzeniowego i także podsmaż na złocisty kolor na maśle, ponownie przełóż wszystko do garnka. Dodaj także obrane i pokrojonego drobno ziemniaka oraz marchew, dopraw solą do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości. Na koniec gotowania, wlej śmietanę, dopraw pieprzem, zblenduj na krem, gotowe. Serwuj na gorąco, obficie posypaną prażoną cebulką, boczkiem i tymiankiem.
Lubię takie potrawy