Kąski z kurczaka w tandori masala

Rate this post

Kąski z kurczaka w tandori masala 

Genialny wprost sposób na obiad lub na przekąskę do piwka , czy winka na babski lub chłopski wieczór 😉  . Mega szybkie w wykonaniu , a do tego diabelnie smaczne i ostre -no już może nie diabelnie , po prostu pikantne 😉 Uwielbiam te kawałeczki , tak jak cała moja rodzinka , a po posiłku ma się czerwone palce i usta ( mekap normalnie , full natural 😉 )  Cud , miód , malina .. Spróbujcie , naprawdę warto !

kąski z kurczaka

Składniki na kilka porcji ( około 8 kąsków )

  • 1 podwójna pierś z kurczaka bez kości ( filet )
  • 3  łyżeczki przyprawy „tandori masala ” ( wszędzie już jest do nabycia , ja kupuje z netu 😉 )
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku 

IMG_0515 (640x427)

Pierś kurczaka kroimy w średniej grubości ( 1,5-2 cm ) kąski , kawałki . W zależności jak pokroimy , tyle otrzymamy 😉 Wkładamy do miski , polewamy olejem , wsypujemy przyprawę tandori , sól , mieszamy dokładnie ręka lub łyżką ( jeśli nie chcemy czerwonych paznokci lepiej użyć łyżki, panom nie koniecznie będzie do twarzy w tym kolorze  😉 ) . Odstawiamy na pół godzinki lub na całą noc , w zależności jakim czasem dysponujemy . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wkładamy nasze pyszne i już pięknie wyglądające kąski i smażymy na piękny czerwono – złoty kolor , nie dłużej niż 3 minuty z jednej strony . Wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze chwile na gorącej patelni – gotowe . Kawałeczki powinny pozostać soczyste i przyjemnie aromatycznie pikantne ..pasuje do nich łagodny dip czosnkowy lub koperkowy ( tu znajdziecie przepis : dip ) . Pozdrawiam i życzę smacznego 😉

IMG_0518 (640x427)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *