Korzenne ciasto z dynią

Korzenne ciasto z dynią

Moi chłopcy uwielbiają to korzenne ciasto . Jest wilgotne , słodkie i bardzo , bardzo aromatyczne . Najlepsze , jakie można sobie wyobrazić, do kubka, ciepłego, mleka w chłodny jesienny wieczór przed kominkiem. Za to ja kocham zapach , jaki się rozchodzi po domu w trakcie jego pieczenia..taki świąteczny , piernikowo , cynamonowy..pyszny słodki i ciepły 😉 

Korzenne ciasto z dyni

Składniki na małą blaszkę  24 x 27  cm  :

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 pełna ,szklanka pure z dyni – takiej zwykłej pomarańczowej ( pure z dyni , to rozgotowana , zblendowana dynia )
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 spora, łyżeczka ,mielonego cynamonu 
  • 1/2 płaskiej ,łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 zmielona gwiazdka anyżu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • cukier puder do dekoracji

img_6499

Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy olej , jajka , cukier, cukier wanilliowy oraz przyprawy i pure z dyni . Pure powinno być lekko lejące , mokre . Wszystko mieszamy mikserem , do powstania jednolitej masy . Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę . Pieczemy w temperaturze 180 C , bez termoobiegu , około 40 minut . Najlepiej , przed końcem pieczenia , sprawdzić , nakłuwając patyczkiem . Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy . Ciasto wyjąc i odstawić do wystygnięcia . Można posypać cukrem pudrem . Korzenne ciasto dyniowe jest gotowe . Smacznego 😉

img_6500

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *