Kotleciki ziemniaczane z koperkiem
Potrawa która nieco przypomina krokiety , jest prosta i najzwyczajniej w świecie pyszna . Z powodzeniem będzie to samodzielne danie , godne nawet kuchni wegetariańskiej , a jeśli zaserwujemy je z sosem grzybowym to serca biesiadników są już nasze . Można do ich zrobienia wykorzystać z powodzeniem ziemniaki pozostałe z obiadu , co zaoszczędzi nam pracy. Chrupiące , aromatyczne , są pysznym dodatkiem do każdej ryby , mięs i nie tylko ..Polecam 😉
Składniki :
- Ziemniaki gotowane -około 2 szklanki ( krojonych w kostkę )
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżki mąki
- sól , pieprz do smaku
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Ziemniaki mielimy maszynką o drobnych oczkach -dwukrotnie . Dodajemy surowe jajko , sól , pieprz , posiekany koperek , wyciśnięty praską ząbek czosnku i mąkę . Wyrabiamy ręka na gładką masę . Z uzyskanej masy formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej , leciutko spłaszczając , żeby lepiej się dosmażały w środku .
Smażymy na rozgrzanej patelni , na średnim lub małym ogniu po 5-6 minut z każdej strony , uważając ,żeby się nie przypaliły -maja mieć złoty kolor .Kontrolnie można przed końcem smażenie , poświęcić jednego i rozkroić ,czy się dopiekły , jeśli nie to jeszcze trzymamy na patelni aż dojdą . Po tym czasie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Można podawać , świetnie smakują podane z dipem czosnkowym , sosem koperkowym lub grzybowym . Smacznego !