Kotlety ” Karczmarza „

Kotlety  ” Karczmarza „

Kotlety ” Karczmarza ” , to wieprzowe kotlety z karkówki , zapiekane z papryką i serem . Rozpustne danie jak na karczmę przystało , pod piwko , syte, pikantne  i treściwe 😉 Potrawa wybitnie męska , tak więc moja brygada  była wniebowzięta 😉 Niekłopotliwy przepis , smaczny i prosty. Zawsze się udaje i smakuje 😉

Składniki na 4 osoby :

  • 4 plastry karkówki ( chudej ) o grubości około 1,5 cm
  • 1 duża papryka czerwona grubościenna
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • wędzona mielona papryka ( słodka )
  • 2 strąki świeżego chilli
  • 4 duże łyżki gęstego majonezu
  • 4 plastry sera żółtego Gołda lub Natan
  • mielony kminek do smaku
  • sól do smaku

Plastry karkówki nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , solą i mielonym kminkiem . Odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Następnie układamy na blaszce do pieczenia , posypujemy wędzona papryką . Na każdym kotlecie ,układamy pociętą cieniutko , na mandolinie do warzyw paprykę i cebulę. Solimy do smaku  . Posypujemy siekanym drobniutko chilli i całość przykrywamy grubą warstwą majonezu . Całość wykańczamy plastrem sera .



Ser można przypiąć wykałaczkami, jak na zdjęciu ,bo lubi zjechać z podczas pieczenia kotleta 😉 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem na dolną półkę . Wierzch osłaniamy folią aluminiową . Zapiekamy  od około godziny do półtorej . Właściwie do czasu aż całkowicie odparują soki puszczone przez mięso i warzywa , a całość przypiecze się od spodu . Kotlet  „Karczmarza” serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *