Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad

Rate this post

Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad

Kotlety mielone są pyszne , jeśli jednak są często , tracą swój urok . Warto czasem poeksperymentować , nawet z mięsem mielonym . Dobre mielone z łopatki wieprzowej jest świetnym surowcem na każdy obiad lub kolację  . Przepis na kotlety a’la pizza jest prosty , ciekawy a przede wszystkim smaczny. Szczególnie dzieciom przypada do gustu , wiadomo ser , mięso, nic czego można by nie polubić 😉  W ramach odmiany i eksperymentu sięgnijcie po łatwy sposób na pyszne mięsko 😉 

Składniki na 3 osoby :
  • 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 pieczarki
  • tarty ser mozzarella
  • 3 łyżki , pomidorowego sosu włoskiego z cukinii ,lub ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • sól , pieprz do smaku
  • kilka ziaren kukurydzy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
dodatkowo :
  • olej do smażenia , świeża bazylia do dekoracji





Pieczarki kroimy w plasterki , rumienimy na patelni na złoty kolor .Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy bułkę tartą , sól , pieprz do smaku i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy całość na gładką masę . Dzielimy na 3 części i formujemy cienkie , na około 1 cm, okrągłe spody do pizzy .  Każdy smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor .

Po wystudzeniu , smarujemy sosem włoskim ( lub ketchupem ) , doprawiamy bazylią i oregano . Posypujemy kukurydzą , serem i układamy na nim pokrojone i podsmażone pieczarki . Na koniec kładziemy kawałeczki czerwonej cebulki . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 C , do momentu aż ser się całkowicie rozpuści . Gotowe , przed podaniem , można udekorować świeżą bazylią 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *