Kotlety z cukinii nadziewane serem i mięsem, pomysł na obiad

5/5 - (18 votes)

Kotlety z cukinii nadziewane serem i mięsem, pomysł na obiad

Kotlety z cukinii zna każdy i większość je lubi. Cóż po sezonie plagi obfitości ta pozycja obiadowa nie ma co ukrywać, zazwyczaj mocno się przejada.. Wiadomo nawet czekolada potrafi w końcu zmulić i bokiem wyjść 😉 Cukinia nadal owocuje, spiżarnia już pełna.. więc czas na eksperymenty. Poniżej jeden z tych najbardziej udanych i najsmaczniejszych zdaniem moich chłopaków 😉 Najśmieszniejsze, że zimą, jak co roku, będziemy tęsknić za tą plagą obfitości i czekać na własną, świeżutką,  cukinię z niecierpliwością.. 😉

składniki na 4 osoby:

  • 8 plastrów cukinii dowolnej wielkości, nie grubszych niż 1 cm
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego ( z piersi lub udek)
  • 4 plastry serka topionego o wyrazistym smaku ( np. Hochland lub Lactima)
  • czosnek granulowany
  • 3 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz do smaku

Mięso mielone wyrób razem z granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Podziel na równe części. Do każdej włóż złożony kawałek sera i  uformuj w kulki.



Pomiędzy dwoma plastrami cukinii umieść jedną kulkę mięsną i ściśnij, tak aby mięso wypełniło cukinię, ale nie wylazło poza jej brzegi. Posól, dopraw pieprzem, obtocz w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i powtórz tą czynność dwukrotnie, lekko dociskając plastry.

Zapobiegnie to wyciekowi sera. Gotowe za panierowane kotlety włóż na około godzinę do lodówki, wtedy podczas smażenia nie będą się rozpadać. Smaż na złoty kolor na głębokim oleju rzepakowym lub innym który Ci odpowiada. Pamiętaj żeby smażyć na średnim ogniu, gdyż mięso w środku kotleta musi mieć czas się ugotować. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.