Kruchy truskawkowiec

Rate this post

Kruchy truskawkowiec

W ciastach niezbyt dobrze się czuję i poruszam , ale niestety taka już rola matki ,że czasami nawet z ciastem dzieci każą się zmierzyć . Oczywiście sięgam po jak najłatwiejsze przepisy , żeby tylko się upiekło – głównie mi 😉 To ciacho jest proste i smaczne , można je robić z każdymi sezonowymi owocami i nawet jeśli czasem wyjdzie leciutki zakalec , nikt nie zauważy 😉

truskawkowiec na kruchym cieście

Składniki na małą blaszkę ( kwadratową )  :

ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny – zimnej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany – gęstej
  • 1 jajko

nadzienie :

IMG_7523

Składniki na ciasto muszą być zimne – prosto z lodówki . Umieszczamy je w jednej misce i wyrabiamy na gładkie ciasto , jak będzie jednolite , zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie , ciasto dzielimy na dwie części , jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( łatwo da się porozklejać – jak plastelina 😉 ) . Blaszkę z ciastem wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut .

IMG_7525

Wyjmujemy , układamy na nim, dość grubą warstwą ,  przecięte na pół truskawki, sypiemy cukrem ( z punktu -nadzienie ) i przykrywamy rwanym w małe kawałeczki , pozostałym ciastem . Wkładamy z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy około 45 -50 minut , najlepiej pod kontrolą ,żeby nie przypalić . To ,że z ciasta wycieknie trochę soku z truskawek po bokach to normalne , jak wystygnie , zmieni się w pyszny dżem . Pamiętajmy ,żeby nie używać termoobiegu . Smacznego 😉

IMG_7528

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *