” Kurczę zielone ” lekko smażone

” Kurczę zielone ” lekko smażone

Kurczak , kurczę zielone , kurka …. czyli drób 😉 Pyszne mięso , bez którego ciężko się obyć . Wsiąkło w polską kuchnię, nie znam chyba rodziny , która przynajmniej raz w tygodniu , nie gościła kuraka na obiedzie . Wiadomo co dobre , dobrze się przyjmuje . Kurczę zielone , to zdrowy lekko podsmażany kurczak z zielonymi warzywami na parze . Nic skomplikowanego , proste , pyszne i naprawdę smaczne . Na dodatek zdrowe 😉 Polecam !

Składniki :
  • 3-4  ćwiartki z kurczaka
  • 1/2 szklanki , mrożonego zielonego groszku
  • 1 mały brokuł
  • 1 zielona papryka -grubościenna
  • 1 cebula
  • 2 strąki zielonego chilli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól do smaku
marynata :
  • 1 łyżka , przyprawy garam masala
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju





Ćwiartki z kurczaka , oczyszczamy ze zbędnych elementów i dzielimy na mniejsze kawałki . Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w niewielkim naczyniu . Mięso solimy do smaku i pokrywamy dokładnie marynatą , pozostawiamy w lodówce na noc lub przynajmniej, na dwie godziny .  Warzywa także oczyszczamy , dzielimy na mniejsze części . Brokuł i groszek gotujemy na parze ,według instrukcji z parowaru lub woreczków do gotowania na parze , gdyż każdy producent ma inne patenty . Cebulę i selera,  kroimy w paski i podsmażamy razem z kurczakiem  , tak długo , aż mięso , będzie gotowe.  Mniej więcej w połowie smażenia , dodajemy pokrojoną zieloną paprykę  i chilli  . Najlepiej na średnim ogniu w dużym naczyniu , żeby się smażyło , a nie dusiło . Na koniec dodajemy warzywa ugotowane na parze , mieszamy , przesmażamy około 2 minut . Doprawiamy do smaku , jeśli zachodzi potrzeba i serwujemy , koniecznie na gorąco .z dodatkiem np. ryżu . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *